Co týden dal? Kupní ceny bytů rostou, nejvíce v Praze

28.03.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kupní ceny bytů po čtyřletém propadu ve druhém čtvrtletí 2013 poprvé mírně vzrostly, meziročně o 0,5 procenta. Růst táhla Praha (+3 %), regiony neožívaly. ČSÚ data o kupních cenách shromažďuje z daňových přiznáních v dani z převodu nemovitostí. Ve statistice figurují pouze transakce mezi fyzickými osobami. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Řecká vláda usiluje o další zmírňování dluhové zátěže - u věřitelů chce dosáhnout snížení úroků a prodloužení termínů splatnosti. Řekl to řecký ministr financí Jannis Sturnaras, který podle agentury DPA předpokládá, že ministři financí eurozóny se těmito kroky budou zabývat v květnu.
Více informací

Velké americké banky těží na finančních trzích i po poslední hluboké finanční krizi z toho, že jsou "příliš velké na to, aby padly". Ukázala to studie ekonomů americké centrální banky (Fed). Doložila tím tvrzení kritiků velkých bank, podle nichž mohou tyto instituce v případě potíží počítat s podporou vlády, což jim umožňuje levněji získávat kapitál a více riskovat, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Evropská unie se bude chtít ve financování budoucích investic do infrastruktury a sektoru malých firem méně opírat o banky a naopak zvýšit roli finančních trhů, moderních finančních technik a penzijních fondů. Vyplývá to podle agentury Reuters z plánů, které zveřejnila Evropská komise. Znamenalo by to zásadní změnu evropského přístupu k finančním trhům po jejich démonizaci v minulých letech finanční a dluhové krize.
Více informací

Mezinárodní měnový fond se dohodl s Ukrajinou na poskytnutí dvouletého záložního úvěru v objemu 14 až 18 miliard USD (279 až 359 miliard Kč). Dohoda s MMF by měla uvolnit zemi přístup k dalším úvěrům, celkem by měla Ukrajina získat až 27 miliard USD, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Bank of America zaplatí 9,3 miliardy USD (185,1 miliardy Kč) v rámci urovnání sporu s Federálním úřadem pro financování bydlení (FHFA) o hypoteční cenné papíry. Druhá největší banka v USA tak ukončí jeden ze svých největších právních sporů od vypuknutí finanční krize.
Více informací

Počet nezaměstnaných ve Francii se v únoru zvýšil na rekordních 3,347.700. Ve srovnání s předchozím měsícem stoupl počet nezaměstnaných o 0,9 procenta a meziročně o 4,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo práce.
Více informací

Mýtné na německých dálnicích a silnicích první třídy bude muset platit výrazně víc nákladních aut. Od roku 2015 bude mýtné povinné pro všechny vozy těžší než 7,5 tuny, dosud byla hranice 12 tun, oznámil na tiskové konferenci ministr dopravy Alexander Dobrindt. Podle deníku Süddeutsche Zeitung se povinnost platit mýtné nově dotkne zhruba 80.000 vozidel.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Desítky miliard, které měl stát dosud uložené u České národní banky (ČNB), investovalo ministerstvo financí do komerčních bank v tuzemsku. Česká republika na tom do 17. března vydělala 45 milionů korun, řekl v rozhovoru pro Českou televizi ministr financí Andrej Babiš (ANO). Peníze stát podle něj investoval třeba u České spořitelny či Komerční banky, celkem jde prý o deset patnáct bank se sídlem v tuzemsku.
Více informací

Ceny silové elektřiny na pražské energetické burze (PXE) jsou nejníže od roku 2007, kdy byla burza otevřena. Elektřina s dodáním v roce 2015 zlevnila na 33,70 EUR/MWh, vyplývá z informací burzy. Elektřina by tak podle analytiků, které ČTK oslovila, mohla v příštím roce opět zlevnit. Podíl silové elektřiny na celkové ceně elektřiny je zhruba poloviční.
Více informací

Česká republika a USA budou spolupracovat v jaderné energetice. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr energetiky USA Ernest Moniz podepsali dohodu o spolupráci v civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky. Podle serveru E15.cz se Moniz sešel separátně také s ředitelem energetické firmy ČEZ Danielem Benešem, ale o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, o niž se uchází i americká firma Westinghouse, prý nejednali.
Více informací

Sněmovna schválila novelu energetického zákona, která vyjasňuje účtování poplatků za obnovitelné zdroje energií. Norma má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona na ministerstvo průmyslu obraceli někteří obchodníci s energiemi, zda mají poplatky vybírat, či nikoli. Z novely vyplývá, že poplatky se vybírat mají.
Více informací

Ukrajina zvýší od 1. května ceny zemního plynu pro domácnosti o více než 50 procent. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na představitele ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz. Zdražení plynu pro domácnosti je jedním z požadavků Mezinárodního měnového fondu pro poskytnutí úvěru Ukrajině.
Více informací

Prezident Miloš Zeman nepokládá za správné, aby se příliš zvyšoval podíl obnovitelných zdrojů energie. Podle něj jsou drahé a subvencemi vysávají státní rozpočet. Také zvyšují ceny pro domácnosti a výrobce, řekl prezident u příležitosti otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci mezi USA a Českou republikou. Jaderná energetika má podle Zemana budoucnost, protože není producentem skleníkových plynů.
Více informací

Kupní ceny bytů po čtyřletém propadu ve druhém čtvrtletí 2013 poprvé mírně vzrostly, meziročně o 0,5 procenta. Růst táhla Praha (+ 3 procenta.), regiony neožívaly. Informovala o tom analytička Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíra Dubská.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU