Regulace online hazardu je v Česku nutností, zabrání třeba hraní mladistvých

31.03.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


KOMENTÁŘ: Regulace trhu online hazardu je aktuálně velmi diskutované téma. V čem spočívají konkrétní výhody plánovaného usměrnění této zábavy, jaké jsou naopak jeho nevýhody či jaký postoj zaujímá Evropská unie.

Česká republika blokuje zahraniční operátory a porušuje zákon o volném pohybu služeb

Plánovaná a aktuálně dosti probíraná regulace online hazardu představuje celou řadu výhod. V první řadě je navrhovaná úprava prospěšná pro státní kasu. Do ní totiž poputují finance z činnosti, která bude konečně plně kontrolována a zaštítěna. Tak tomu v současné době bohužel není. Česká republika nyní blokuje zahraniční operátory, čímž dochází k porušování zákona o volném pohybu služeb. Korektní regulací budou zároveň splněny přísné požadavky Evropské unie. V budoucnu by se tak sladily předpisy o hazardních hrách se základními svobodami Smlouvy o fungování EU.

Legislativní úpravou online trhu rovněž dojde ke zpřísnění kontroly a zvýšení přehledu o dění v oblasti hazardních her. Mimo jiné registrace jednotlivých hráčů bude průhlednější a ještě průkaznější. To například zabrání tomu, aby se hraní věnovali mladiství. V neposlední řadě pak bude plánovanou úpravou umožněno podnikání v oboru pouze těm, kteří splní všechna náročná bezpečnostní a zákonná kritéria.

Vhodný je dánský model – podnikat mohou ti, kteří chtějí platit daně

Celá řada poskytovatelů služeb spojených s online hazardním hraním nyní na regulaci trhu vyčkává. Po ní by totiž mohli požádat o licenci a posléze se naplno věnovat provozování portálů v České republice. Ideálním modelem je v tomto případě uspořádání v Dánsku. Tamní vláda totiž umožňuje podnikání v tomto oboru výhradně jen těm subjektům, které mají zájem v zemi působit a platit v ní daně.

Zakázat online hazard by byl krok proti trendům a poptávce

Snahu ministerstva financí o přípravu zákona na legalizaci internetových loterií samozřejmě vítáme. V současné době, kdy se celý svět od obchodování přes komunikaci až po navazování vztahů přesouvá na internet, je správné lidem umožnit on-line hry hrát. Ať už se jedná o loterie či kasino typ her, jakým je například ruleta, black jack či třeba módní poker. Jít proti této poptávce znamená jít proti trendům a přirozenosti.



Libor Matoušek, brand manager online herního portálu Sunmaker.com

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU