SPP a Gazprom se dohodly na nových podmínkách dodávek plynu

28.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. března (ČTK) - Slovenské plynárny SPP, ve kterých má menšinový podíl a manažerskou kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH), se s ruským Gazpromem dohodly na výhodnějších podmínkách dodávek zemního plynu na Slovensko. Vyplývá to z dnešního oznámení SPP.

Detaily ohledně úpravy dlouhodobého kontraktu plynárny nezveřejnily. Uvedly, že ve větší míře zohlední aktuální tržní ceny plynu. "Tato dohoda představuje krok směrem ke zvýšení konkurenceschopnosti SPP s pozitivním vlivem na jeho finanční výkonnost," sdělil v tiskové zprávě mluvčí SPP Peter Bednár.

Slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský už loni v prosinci bez bližších podrobností řekl, že Slovensko si u Gazpromu vyjednalo slevu z cen plynu a že by ji chtělo ještě zvýšit.

Právě dřívější nevýhodný kontrakt SPP s Gazpromem pomohl na Slovensku nástupu alternativních prodejců, kteří dokázali nakoupit plyn levněji a slovenským zákazníkům nabídnout nižší ceny než dominantní prodejce. SPP v roce 2012 vykázal z prodeje plynu rodinám ztrátu 76 milionů eur (přes dvě miliardy Kč). Skupině SPP přináší zisk zejména tranzit ruského plynu přes Slovensko dále do západní Evropy.

Dohoda mezi SPP a Gazpromem je jednou z podmínek pro to, aby slovenská vláda získala plnou kontrolu nad obchodní divizí SPP, a tedy i nad cenami plynu pro odběratele. Na této transakci, která by podle dřívějších informací měla být dokončena v první polovině letošního roku, se stát dohodl s EPH už loni.

Zvýšení vlivu státu na ceny plynu na Slovensku dlouhodobě prosazuje zejména premiér Robert Fico, který postoupil do sobotního rozhodujícího druhého kola přímé volby nového prezidenta země.

Evropská komise začala předloni vyšetřovat, zda Gazprom nezneužívá svého dominantního postavení na trzích střední a východní Evropy včetně Česka. Gazprom slíbil komisi některé ústupky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK