Dolar zpevňuje k jenu, trh reaguje na výroky čínského premiéra

28.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. března (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích nepatrně ztrácí k euru, výrazně ale posiluje k japonskému jenu. Mezi investory se zvýšil zájem o rizikovější investice po výrocích čínského předsedy vlády, podle něhož by Čína mohla zavést opatření na podporu domácí ekonomiky.

Euro k dolaru dnes kolem 19:00 SEČ přidávalo zhruba 0,1 procenta na 1,3753 USD. Dolar k jenu posiloval o 0,6 procenta na 102,82 JPY, euro k jenu pak vykazovalo nárůst o 0,6 procenta na 141,41 JPY.

Čínský premiér Li Kche-čchiang prohlásil, že čínská vláda má připravena všechna potřebná opatření a bude pokračovat v investicích do infrastruktury. Peking se tak podle analytiků pokouší udržet důvěru investorů v čínské hospodářství, které se v poslední době potýká se zpomalováním růstu.

Premiérova slova pomohla zvýšit kurz eura vůči dolaru. Dolehla přitom na japonský jen, který investoři vnímají jako relativně bezpečný přístav v dobách nejistoty. Euro naopak přitahuje investory v období většího rizika. Investoři také pochybují, že Evropská centrální banka na čtvrtečním zasedání své bankovní rady přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK