Dobře se učit se dnes nevyplácí

06.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Usilovat na vysokých školách o průměr 1,00 dnes není „in“. Skvělé známky nezajímají zaměstnavatele (v životopise se prospěch zpravidla neuvádí), ani nejsou ohodnoceny vysokými stipendii.

Téma týdne: Jak získat finance během studia

Řada vysokých škol prospěchová stipendia vůbec nevyplácí. „Neposkytujeme ani prospěchová stipendia, ani nedáváme za vynikající prospěch slevy ze školného,“ uvedl ze Petr Šulc ze studijního oddělení mladoboleslavské Škoda Auto Vysoké školy. Podobná situace panuje například i na královehradecké Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy, na brněnské Rašínově vysoké škole nebo Vysoké škole logistiky Přerov. „My jsme ovšem novou vysokou školou, na začátku října jsme odstartovali vůbec první akademický rok. O zavedení prospěchového stipendia budeme uvažovat,“ sdělil prorektor pro studium a legislativu přerovské školy Ivan Barančík. 

Na jiných institucích se s prospěchovými stipendii setkat lze. Výše této odměny je ovšem s ohledem na aktuální ceny a výdělky velmi malá. Karvinská Obchodně podnikatelská fakulta Slezské univerzity vyplácí třeba dvakrát za akademický rok prospěchové stipendium v rozsahu do jednoho tisíce korun. Získá jej vždy deset nejlépe hodnocených studentů každého ročníku. Ve zhruba podobném řádu se pohybuje odměna za prospěch také na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. „Vloni získali odměnu studenti s průměrem 1,00. Jednalo se o částku v rozmezí 2-3 tisíce korun,“ uvedla Jindřiška Chlebečková ze studijního oddělení této fakulty.

Lépe jsou na tom vynikající posluchači Provozně ekonomické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Podle Dagmar Škubalové z Oddělení vědy a výzkumu děkanátu této instituce dosahuje maximální výše prospěchového stipendia až dvanáct tisíc korun ročně. Odměnu přitom mohou získat studenti, kteří v předchozím školním roce dosáhli průměrného prospěchu lepšího než 1,50. Na té samé maximální úrovni se mají prospěchová stipendia pohybovat i na fakultách Univerzity Karlovy v Praze. I zde ovšem přesná výše stipendia záleží na částce, která je na stipendia vyčleněna a na počtu studentů s nárokem na výplatu stipendia v jednotlivých oborech. Stává se, že nejvyšší možné odměny nelze vyplatit. Na Fakultě sociálních věd UK tak například vloni průměrné prospěchové stipendium činilo cca 5100 Kč.

O výši prospěchového stipendia se studenti dozvídají z úředních desek nebo na studijních odděleních jednotlivých fakult. O finanční odměnu se běžně žádá prostřednictvím speciální, pro tento účel vyhrazené žádosti.            

Další finanční tipy a triky najdete na stránce FinTriky.

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky