Jourová: Města budou mít větší slovo při rozdělování dotací EU

30.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Města a obce budou mít v novém programovacím období pro čerpání fondů EU větší slovo. Mělo by vzniknout sedm aglomerací, které dostanou konkrétní objem peněz. Budou si ho rozdělovat starostové ve spolupráci s dalšími partnery. V dnešním pořadu Partie TV Prima to uvedla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Řekla, že jako svoji hlavní úlohu v celém systému čerpání dotací, vidí ve snaze zabránit přílišné složitosti celého systému rozdělování dotací.

 

Jourová zároveň v případě města a obcí upozornila, že u čerpání dotací nebudou peníze sami administrovat. "To bude práce jednotlivých fondů. Každopádně města a obce budou mít silný vliv na to, do čeho se budou investovat evropské peníze," uvedla.

Nejvíce peněz z evropských fondů půjde podle dokumentu o stavu přípravy programového období 2014 až 2020 v příštích sedmi letech regionům, které získají až 131,5 miliardy korun. Více než 100 miliard korun půjde na dopravu a rovněž na podporu podnikání. Celkem může ČR získat 594 miliard korun.

V reakci na kritiku výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu k čerpání dotací v současném programovacím období Jourová uvedla, že s tím souhlasí. "Celý systém, nebo část umožňovala, že se ze systému odčerpávaly peníze na věci, které neměly být financovány, a do kapes, do kterých neměly jít," uvedla. Podle výboru EP by čeští politici měli zřídit parlamentní výbor, který by vyšetřil, kdo profitoval z podvodů a korupce při udělování dotací.

Z pohledu čerpání evropských peněz je ČR nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun. Letos hrozí, že země přijde o dalších 24 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období hrozí nedočerpání až 62,8 miliardy korun. Různými opatřeními se nyní snaží, aby se tato částka snížila.

sos dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK