Druhé kolo Nové zelené úsporám startuje. Podmínky zůstávají podobné

01.04.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Dnes 1. dubna zahajuje Ministerstvo životního prostředí druhé kolo programu Nová zelená úsporám. Podmínky zůstávají podobné jako v prvním kole, což přispívá k důvěře i lepší orientaci zájemců. Hlavní bariérou pro žadatele zůstává nutnost posudku energetického specialisty, která však plyne ze zákona o hospodaření energií a lze změnit jen jeho novelizací.

Prostřednictvím Státního fondu pro životní prostředí rozdělí ministerstvo celkem 1,9 miliardy korun a o podporu budou moci zájemci žádat až do 31. října tohoto roku nebo do vyčerpání vyčleněné částky. Dotace ve druhém kole programu se bude vztahovat na všechna opatření realizovaná po 1. 1. 2013.

Změnou k lepšímu je prodloužená lhůta potřebná na realizaci opatření

Výše podpory pro jednotlivé oblasti se mění jen minimálně a pro její získání je stále nutné provést celkovou energeticky úspornou renovaci domu. Změnou k lepšímu je prodloužená lhůta potřebná na realizaci opatření. Oblast A je nutné realizovat do 18 měsíců, novostavbu v oblasti B do 24 měsíců a opatření v oblasti C do 9 měsíců ode dne akceptace žádosti.

Posudek energetického specialisty

Hlavní bariéra pro žadatele, tedy nutnost posudku energetického specialisty, zůstává a vyplývá ze zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. Zákon by tedy bylo potřebné v tomto směru znovelizovat, což podporuje aliance Šance pro budovy a spolupracuje na změně se Státním fondem pro životní prostředí a Ministerstvem průmyslu a obchodu, které má tento zákon v gesci.

Celkově je do Nové zelené úsporám nasměrováno 27 miliard do roku 2020

Pokud vláda naplní své sliby o masivní podpoře „zateplování“ z koaliční smlouvy, nabízí se jí jedinečná šance, jak nyní vytvořit dlouhodobý a stabilní podpůrný program pro všechny typy budov, tedy nejen pro rodinné domy, ale i pro veřejné budovy a bytové domy. Evropské fondy nabízejí pro tyto účely 75 miliard. Zatímco Ministerstvo životního prostředí chystá pro renovace veřejných budov kvalitní operační program, pozadu je s přípravou svého operačního programu Ministerstvo pro místní rozvoj. Ohrožena je tak dostupnost podpory pro renovace bytových domů.

Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, řekl: „Pokračování v Nové zelené úsporám je důležitým krokem k naplnění závazku vlády masivně podporovat energeticky úsporné renovace budov. Vítáme, že podmínky zůstávají až na detaily téměř stejné a že financování je naplánováno až do roku 2020. Program si tak může lépe vybudovat důvěru žadatelů. Vláda by si ale nyní měla pohlídat přípravu operačních programů, ze kterých lze podpořit renovace veřejných budov a bytových domů. Reálně nyní hrozí, že obyvatelé bytových domů budou jedinou skupinou, které stát nebude nabízet kvalitní podpůrný program pro energeticky úsporné renovace. Ministryně Jourová totiž nezvládá kvalitně nastavit svůj operační program pro čerpání prostředků z evropských fondů.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ