Maďarsko a Rusko podepsaly dohodu o úvěru na dostavbu JE Paks

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 1. dubna (ČTK) - Maďarsko podepsalo s Ruskem dohodu o poskytnutí úvěru ve výši deset miliard eur (275 miliard korun) na rozšíření jediné maďarské jaderné elektrárny v Paksi v centrální části země. Sdělil to dnes podle agentury MTI János Lázár z kanceláře maďarského předsedy vlády.

Na rozšíření jaderné elektrárny v Paksi o dva nové bloky se ruský prezident Vladimir Putin s maďarským premiérem Viktorem Orbánem dohodli v lednu.

Ruská vláda schválila návrh mezivládní dohody 10. března. Peníze Maďarsku půjčuje na 21 let s proměnlivou úrokovou mírou mezi 3,95 a 4,95 procenta. Úvěr by měl pokrýt 80 procent nákladů projektu, napsala MTI.

Maďarský parlament bude podle Lázára o úvěrové dohodě rozhodovat v novém složení po nadcházejících parlamentních volbách v zemi.

Elektrárna používá nyní čtyři reaktory sovětské výroby typu VVER o celkovém výkonu kolem 2000 megawattů. Orbánova vláda si vytyčila cíl zvýšit rozšířením elektrárny Paks podíl jádra na domácí produkci elektrické energie ze 40 na 60 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK