Dozorčí radu leteckých dispečerů povede náměstek ministra Dobeš

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Dozorčí radu Řízení letového provozu (ŘLP) povede náměstek ministra dopravy Karel Dobeš(67). Místopředsedou kontrolního orgánu zvolila rada na pondělním zasedání druhého z náměstků ministra dopravy Milana Ferance(50). ČTK to řekl mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Dozorčí orgán se sešel poprvé v novém složení poté, co jeho složení začátkem měsíce obměnil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Kromě obou náměstků tehdy do rady jmenoval velitele vzdušných sil, brigádního generála Libora Šťefánika a bývalého náměstka z ministerstva dopravy Jiřího Žáka.

Šestičlennou dozorčí radu Řízení letového provozu tvoří čtyři zástupci jmenovaní ministrem dopravy a dva zástupci zaměstnanců podniku. Na rozdíl od jiných organizací podřízených ministerstvu dopravy nerozhoduje dozorčí rada ŘLP o odvolání generálního ředitele. Toho může odvolat přímo ministr. Mezi pravomoci dozorčí rady patří schvalování účetní závěrky podniku a bere na vědomí investice do rozvoje firmy, dodal Klíma.

O možném odvolání šéfa ŘLP Jana Klase se spekulovalo během působení Prachařova předchůdce Zdeňka Žáka. Ten vedení ŘLP vyčítal příliš vysoké náklady na provoz podniku. Proti případnému odvolání Klase se ale postavily odbory leteckých dispečerů, které hrozily stávkou.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru nad Českem a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary. V roce 2013 ŘLP zvýšilo zisk na zhruba půl miliardy korun z 336 milionů korun rok před tím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK