Polsko může plynovodem Jamal dovážet plyn z Německa

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 1. dubna (ČTK) - Polsko může ode dneška dovážet plyn ze západu. Díky úpravě infrastruktury může plynovodem Jamal téct plyn nejen ve směru z Polska do Německa, ale také opačným směrem. Pokud tedy budou zastaveny dodávky z východu, může Polsko snáze dovážet plyn z Německa. Oznámil to dnes polský provozovatel plynovodů Gaz-System.

Pro Polsko je to vůbec první napojení na plyn ze západu. Umožnění takzvaného reverzního toku plynu přes čerpací stanici v německém městě Mallnow je součástí širší snahy Evropské unie vystavět nová spojení a novou infrastrukturu kvůli zajištění bezpečnosti dodávek plynu.

Gaz-System podle agentury PAP spolupracoval na úpravě plynovodu s německým provozovatelem Gascade Gastransport. Rozšíření stanice Mallnow umožnilo vybudovat trvalou kapacitu pro zpětný tok v objemu 2,3 miliardy metrů krychlových ročně. V mimořádném případě přerušení dodávek lze kapacitu zvýšit až na 5,5 miliardy metrů krychlových, upozorňuje agentura Reuters.

K vybudování nového propojení plynovodů nebo posílení kapacity pro reverzní tok plynu přistoupilo v poslední době více zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky, Slovenska, Maďarska a Rakouska. K výstavbě nového spojení nebo přestavbě infrastruktury tak, aby byl umožněn reverzní tok, přispěly spory o ceny plynu mezi Moskvou a Kyjevem, zvláště v roce 2009, kdy byly přerušeny dodávky plynu přes Ukrajinu pro většinu zemí střední a jihovýchodní Evropy uprostřed zimy.

Plynovod Jamal je dlouhý více než 4000 kilometrů. Plynovodem teče ruský plyn ze západní Sibiře přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK