Ruská Sberbank přestala jednotlivcům poskytovat úvěry v cizí měně

02.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. dubna (ČTK) - Největší ruská banka Sberbank pozastavila na neurčito poskytování úvěrů v cizích měnách jednotlivcům. Důvodem je velká nestálost ruského rublu, uvedla banka v dnešním sdělení. Rubl se v současnosti vůči americkému dolaru obchoduje o zhruba osm procent níže než na začátku roku, přestože počáteční ztráty už částečně smazal.

Ruská měna klesá už od loňského léta. Hlavním důvodem je očekávání, že americká centrální banka (Fed) omezí podporu americké ekonomiky, a v poslední době také obavy, že ruská anexe ukrajinského Krymu by mohla Západ přimět k uvalení obchodních sankcí. To by mělo na ruskou ekonomiku další negativní dopady.

Agentura Reuters podotýká, že ruské banky pozastavily poskytování půjček v cizích měnách i během finanční krize v letech 2008 a 2009.

Sberbank uvedla, že v úterý přestala přijímat žádosti o poskytnutí půjček v cizích měnách drobné klientele, aby prý optimalizovala strukturu svého úvěrového portfolia a zajistila si stabilitu v případě změn směnných kurzů zahraničních měn v budoucnosti.

Poskytování půjček v cizích měnách podnikům ale bude pokračovat, sdělil mluvčí Sberbank.

Bance loni vzrostl čistý zisk o 4,1 procenta na zhruba 362 miliard rublů (asi 204 miliard Kč), zejména díky růstu objemu poskytnutých úvěrů. Kvůli růstu rezerv na ztrátové úvěry však výsledky zaostaly za očekáváním banky. Sberbank působí mimo jiné i na českém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK