Aerolinky LOT loni poprvé od roku 2008 vykázaly zisk

02.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 2. dubna (ČTK) - Polská letecká společnost LOT vykázala v loňském roce poprvé od roku 2008 zisk. Podle firmy k tomu přispěla restrukturalizace a nová letadla Boeing 787 Dreamliner. Čistý zisk loni dosáhl 26 milionů zlotých (PLN; 171,3 milionu Kč), ve srovnání se ztrátou 400 milionů zlotých v roce 2012.

Státem kontrolovaná firma měla několik let problémy s obrovskými ztrátami a vkládala velké naděje právě do nových letadel Dreamliner. Místo toho se však objevilo množství problémů, kvůli kterým musela být letadla po určitou dobu vyřazena z provozu.

LOT je jednou ze třinácti leteckých společností, které mají dreamlinery v provozu a odhaduje, že v letech 2012 a 2013 ji problémy těchto letadel stály kolem 100 milionů zlotých (659 milionů Kč). Nicméně LOT se zároveň domnívá, že letadlo je důvodem oživení poptávky po dálkových letech a odhaduje, že mu Dreamliner přinesl loni 95 milionů zlotých.

Na provozní úrovni však firma ještě vykázala ztrátu čtyři miliony zlotých, a to kvůli nákladům na reorganizaci, omezení tras, snížení počtu zaměstnanců a silné konkurenci na trhu. Aerolinky původně čekaly, že vykážou za rok 2013 čistou ztrátu 196 milionů zlotých a provozní ztrátu 142 milionů PLN.

Společnost loni přepravila zhruba 4,6 milionu cestujících, což je podle agentury Reutrers asi o pět procent méně než o rok dříve.

Aerolinky LOT vznikly před 85 lety a patří mezi nejstarší na světě. Několik let již společnost hledá nového investora. Polský parlament loni schválil návrh zákona, který otevírá cestu k privatizaci firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK