Co je třeba vědět o DPH

12.10.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Na následujících řádcích Vám přinášíme odpovědi na otázky, kdy se osoby stávají plátci daně z přidané hodnoty, co se stává předmětem daně a naopak jaké zboží či služby jsou od této daně osvobozeny...

DPH upravuje zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty.

Předmět úpravy

Předměty úpravy daně z přidané hodnoty jsou zboží, služby a nemovitosti, a to za podmínek stanovených zákonem. Jedná se o daň nepřímou, kterou platí zejména koneční spotřebitelé či podnikatelské subjekty nemající nárok na odpočet daně.

Plátci

Mezi plátce se počítají právnické a fyzické osoby, které podnikají v tuzemsku. Jejich obrat za minulých 12 měsíců přesáhne částku 1.000.000Kč. Počítá se od prvního dne druhého měsíce následujícího po měsíci, ve kterém překročily stanovený obrat. Nejpozději do 20. dne kalendářního měsíce, kdy překročili hranici obratu, jsou tyto osoby povinny předložit žádost o registraci. Výjimky jsou stanoveny v zákoně.

Zboží

Dodání zboží do jiného členského státu (intra-komunitární plnění)

Za osvobozené plnění s nárokem na odpočet při dodání zboží do jiného členského státu je v případě, kdy:

  • kupující zboží musí být v jiném členském státě EU registrován k dani z přidané hodnoty (bylo mu přiděleno DIČ pro účely DPH)
  • a zároveň bylo zboží doopravdy přepraveno nebo posláno do jiného státu EU kupujícím nebo prodávající či zmocněnou třetí osobou

Dodá-li se zboží osobě, pro níž nebude předmětem daně, není možné osvobození uplatnit. Dodavatel je tedy povinen uvést a zkontrolovat platnost DIČ svého zákazníka. Zboží je tak dodáno za cenu včetně DPH podle sazby v tuzemsku.

Pořízení zboží z jiného členského státu EU

Jestliže se pořídí zboží z jiného členského státu, stává se předmětem daně v tuzemsku. Dochází zde k přiznání daně až v rámci daňového přiznání. Správcem daně se tak stává místně příslušný finanční úřad. Naopak tomu je u dovozu zboží ze třetí země, kde dochází ke zdanění zboží při přechodu státní hranice a správcem daně je celní úřad.

Systém VIES

Od našeho vstupu do Evropské unie jsme zapojeni do „Jednotného vnitřního trhu“, který je spojen s volným pohybem zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil. Pro přesnější kontrolu daňových úniků byl zavedena kontrola uplatňování nároku na osvobození od DPH při dodání zboží do jiného státu EU. K tomuto účelu byl vyvinut elektronický systém pro výměnu informací v oblasti DPH „VIES“ (VAT Information Exchange System) umožňující správcům daně států EU ověřit, zda prodávající měl právo osvobodit zdanitelné plnění, a naopak v zemi určení zkontrolovat, zda kupující nabyté zboží řádně přiznal a zdanil.
Systém VIES tedy slouží k zabezpečení výměny informací o pravdivém dodání zboží do jiného členského státu a identifikačních údajů o osobách registrovaných k DPH v rámci EU.

Souhrnné hlášení

Při dodání zboží do jiného členského státu EU jsou plátci DPH povinni ze zákona podat místně příslušnému správci daně tzv. souhrnné hlášení. Jedná se o formulář, do kterého se uvádějí souhrnné informace o provedených dodávkách zboží do jiného státu EU osvobozených od DPH za předcházející tři měsíce. Není-li dodáno žádné zboží, souhrnné hlášení se nepodává.

Zboží, které nepodléhá dani z přidané hodnoty naleznete zde.

Služby

Kdo platí daň

V případě, že se služby poskytují v rámci tuzemska, zůstává plátcem ten, kdo službu poskytne. Jestliže ale jsou obě strany z jiných států, pak může vzniknout situace, kdy daň platí příjemce služby (tzv. „reverze – charge systém“). Tento stav nastane, když bude plátce DPH přijímat službu s místem plnění v tuzemsku od osoby registrované k dani v jiném státě EU nebo od zahraniční osoby povinné k dani. Daň na výstupu uvede na svém daňovém přiznání a za určitých podmínek si bude moci uplatnit nárok na odpočet této daně.

Poskytne-li osoba registrovaná k DPH v jiném státě EU nebo zahraniční osoba povinná k dani službu s místem plnění v tuzemsku pro osobu nezaregistrovanou k DPH, bude povinen poskytovatel služby zaregistrovat se a odvést daň z těchto služeb.

Služby, které nepodléhají dani z přidané hodnoty naleznete zde.

Daňové přiznání k DPH jsme pro Vás připravili na této stránce.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ