Rakouská Raiffeisen uzavře zbylé pobočky na Krymu

05.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Simferopol (Ukrajina) 5. dubna (ČTK) - Dceřiná firma rakouské Raiffeisen Bank International uzavře do poloviny tohoto měsíce zbylé pobočky na Krymu. Sdělila to dnes agentuře Reuters mluvčí banky. Nejmenovaní zástupci banky to odůvodnili mezinárodněpolitickou a právní nejistotou po anexi ukrajinského poloostrova Ruskem.

Raiffeisen Bank Aval, v níž rakouská mateřská firma vlastní 96,4 procenta akcií, uzavře do 15. dubna zbylých šest z celkem 32 poboček, které na Krymu měla, uvedla mluvčí bez dalších podrobností. "Pobočky se zavírají, protože by musely operovat podle ruských zákonů, které jsou v rozporu s ukrajinskými," uvedl jeden z činitelů Aval v Kyjevě.

Ukrajina a západní země ruskou anexi Krymu neuznávají. Firmy, které na poloostrově podnikají, neví, jak tato změna ovlivní jejich situaci. Zástupci Aval v Kyjevě uvedli, že kvůli tomu není nadále možné, aby banka pokračovala v aktivitách na poloostrově.

Na Krymu po anexi uzavřela pobočky řada bank a mnohé firmy tam přešly na pouze hotovostní operace. Lidé v Simferopolu stojí podle Reuters každý den ve frontách před posledními bankami, které tam ještě fungují. V pátek své restaurace na Krymu uzavřel americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's.

Největší ruské banky jsou zatím ohledně přímého vstupu na Krym opatrné. Sberbank a VTB uvedly, že prozatím tam budou mít zastoupení jen prostřednictvím svých ukrajinských dceřiných společností. Ruské banky se podle činitelů ruské centrální banky bojí možných sankcí Západu.

Dolní komora ruského parlamentu nyní pracuje na návrhu zákona, který by dal centrální bance právo uzavřít na Krymu ty ukrajinské banky, které by odmítly plnit závazky vůči klientům. "Velmi dobře víme, že tyto instituce mohou být pod tlakem z ukrajinské strany," řekl minulý týden viceguvernér ruské centrální banky Michail Suchov.

Největší ukrajinská banka Privatbank uzavřela minulý měsíc všech svých 339 krymských poboček, Podle údajů ukrajinské centrální banky fungovalo na Krymu před anexí 1022 poboček více než dvacítky ukrajinských bank.

Jednou ze dvou nezávislých bank, které na Krymu působí, je Černomorskyj Bank. Minulý měsíc ale ukrajinská centrální banka zakázala domácím bankovním ústavům vstupovat do transakcí s touto bankou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK