Nigérie se po přepočtu stala největší ekonomikou Afriky

06.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lagos 6. dubna (ČTK) - Nigérie se po statistickém přepočtu stala největší ekonomikou Afriky. Loni její hrubý domácí produkt dosáhl 510 miliard dolarů (10,2 bilionu Kč) a překročil velikost ekonomické produkce Jihoafrické republiky. Vyplývá to z dnešní zprávy nigerijského statistického úřadu.

Změnou báze, na níž se počítá HDP, se velikost tohoto ukazatele dostala za loňský rok na téměř dvojnásobek původního odhadu. Díky tomu také nigerijský státní dluh v roce 2012 klesl na 11 procent HDP z původně uváděných 19 procent, uvedl podle agentury Reuters šéf statistického úřadu Yemi Kale.

Zatímco většina zemí přepočítává HDP s ohledem na změny v produkci a spotřebě každých několik let, Nigérie to udělala naposledy v roce 1990. Výrazně se tak nyní změnil příspěvek nových odvětví, jako je internetový obchod, mobilní komunikace a místní filmový průmysl, takzvaný Nollywood. Kale uvedl, že nyní se bude báze HDP přepočítávat každých pět let.

Nigérie se zhruba 175 miliony obyvateli je nejlidnatější zemí černého kontinentu. Díky hojným zásobám surovin v čele s ropou již podle Světové banky dosáhla pozice středněpříjmové země s průměrným příjmem přes 3000 dolarů na hlavu podle parity kupní síly. Její ekonomika byla v roce 2012 v přepočtu podle parity kupní síly třicátá největší na světě.

Nigérie je s produkcí přes dva miliony barelů ropy denně dvanáctým největším těžařem ropy na světě a osmým největším vývozcem. Má desáté největší ropné zásoby na světě a zdaleka největší v Africe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK