Šéf ČEZ: Po roce 2030 hrozí významný deficit výroby elektřiny

09.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše Česku hrozí, že v zemi bude po roce 2030 významný deficit výroby elektřiny. A to i přesto, že nyní je v zemi energie přebytek. Důvodem je odstavení zdrojů a pokles těžby. Beneš to dnes řekl poslancům na schůzi sněmovního hospodářského výboru. Řekl také, že dividendová politika ČEZ by měla být předpovídatelná. Do konce dubna dá valné hromadě návrh na rozdělní zisku. Rozhodne valná hromada v červnu.

Na nedostatku elektřiny se podle Beneše bude podílet pokles těžby lignitu i dožití existujících hnědouhelných a černouhelných zdrojů. Navíc poroste spotřeba v průměru o 0,8 procenta ročně.

Šéf ČEZ upozornil na to, že pokud by bylo nutné odstavit Jadernou elektrárnu Dukovany již v roce 2025, považoval by to za tragédii v české energetice. Připomněl, že Dukovany jsou jednou z nejméně poruchových elektráren na světě.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK