Realitní trh v ČR letos zaznamenal investice už za 5,6 mld. Kč

09.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Hodnota transakcí na českém realitním trhu v prvním čtvrtletí byla 206 milionů eur (zhruba 5,6 miliardy korun). Více než 60 procent z toho připadalo na kanceláře, informovala dnes realitní poradenská společnost Colliers International. Podle ní bude tento segment lákat investory i nadále.

Výrazný podíl na realitních investicích měly české společnosti. České maloobchodní fondy, jako například ČS nemovitostní fond (REICO) a ZFP Investments, si z celkového objemu transakcí ukrojily téměř 70 milionů eur (1,9 miliardy korun), což podle Colliers International naznačuje rostoucí zájem českých investorů investovat do nemovitostí v rámci jejich soukromých portfolií.

Nejvíce transakcí se letos uskutečnilo v hlavním městě, převážně v jeho centru. "Přibližně 56 procent všech transakcí se uskutečnilo v Praze 1, kde se investoři zajímali jak o prestižní lokality s dlouhodobým maloobchodním potenciálem, jako je Palác ARA, tak o nemovitosti s pevnými základy, které mohou těžit z aktivního asset managementu, jako Praha City Center," uvedla společnost Colliers.

"Očekáváme, že Praha 1 bude i nadále atraktivní pro investory, kteří hledají nemovitosti v těch nejlepších lokalitách. V této části Prahy nyní evidujeme další probíhající transakce o objemu přes 100 milionů eur," podotkl ředitel investičního oddělení v Colliers International v České republice Chris Sheils.

Objem realitních investic loni v ČR meziročně vzrostl o 82 procent na 1,1 miliardy eur (30,15 miliardy korun). Více než polovinu z toho tvořily tři největší transakce v čele s prodejem administrativního komplexu The Park za 280 milionů eur (7,67 miliardy korun).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK