Kvůli bezpečnostní chybě na internetu mají uživatelé změnit hesla

09.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Praha 9. dubna (ČTK) - Provozovatelé internetových serverů vyzývají kvůli zjištění závažné bezpečnostní chyby uživatele webu, aby změnili svá přístupová hesla do e-mailových schránek nebo při vstupu na svá bankovní konta. Závada způsobila "únik obsahu paměti" mezi servery a jejich klienty.

Problém se týká hojně využívané šifrovací knihovny OpenSSL, v níž byli potenciální zneuživatelé systému s to monitorovat chráněná data včetně soukromých hesel.

Chyba, která už dostala název The Heartbleed Bug (Chyba krvácení srdce), byla podle serveru BBC zjištěna počátkem týdne bezpečnostní složkou vyhledávače Google se spolupráci s finskou firmou Codenomicon, ale podle serveru Živě.cz existuje už dva roky.

Obratem byla napravena aktualizací systému, kterou kromě změny všech hesel by si měli stáhnout i všichni uživatelé počítačů na úrovni administrátorů.

Jde o jedno z nejzávažnějších bezpečnostních ohrožení v historii internetu, protože vystavilo potenciálním útokům většinu sítě. Mnozí odborníci zabývající se bezpečností na internetu jsou podle BBC situací šokovaní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK