Rozpočtový schodek vlády USA v březnu klesl víc, než se čekalo

10.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. dubna (ČTK) - Americká federální vláda hospodařila minulý měsíc se schodkem 37 miliard dolarů (zhruba 730 miliard Kč). Bylo to méně než schodek 107 miliard dolarů, kterým rozpočet skončil ve stejném období před rokem. Zároveň jde o nejmenší březnový schodek za posledních 14 let. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva financí. Data jsou podle agentury AP dalším náznakem zlepšení amerických financí.

 

Schodek je zároveň nižší než odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters očekávali rozpočtový deficit na úrovni 78 miliard dolarů.

Za nečekaně lepším výsledkem stojí solidní příjmy státu, které se zvýšily o 16 procenta na 216 miliard dolarů. Menší rozpočet ale ovlivnil časový posun u některých plateb, které se letos přesunuly na únor z loňského března. Bez vlivu tohoto posunu v načasování by březnový schodek dosahoval 77 miliard dolarů.

Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku. V minulém fiskálním roce deficit amerického rozpočtu díky oživení ekonomiky a snižování vládních výdajů poprvé od nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce klesl pod dříve bezprecedentní hranici jedné miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK