Ukrajina tvrdí, že splnila podmínky pro úvěrovou pomoc od MMF

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. dubna (ČTK) - Ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak prohlásil, že země splnila všechny podmínky pro přijetí první části úvěrové pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Šlapak to podle agentury Reuters ve čtvrtek oznámil novinářům na okraj jarního zasedání Světové banky (SB) a MMF ve Washingtonu.

"Jsme tu, abychom hovořili v konkrétnějších termínech" o časovém horizontu a podmínkách podpory, řekl Šlapak. "Ukrajina kromě toho splnila všechny podmínky, které MMF stanovil pro první tranši," dodal ministr.

MMF a SB se obávají hospodářských dopadů ukrajinské krize. Šéfka MMF Christine Lagardeová doufá, že vedení fondu koncem dubna či začátkem května schválí dohodnutou úvěrovou pomoc pro Ukrajinu ve výši 14 až 18 miliard dolarů (277 až 316 miliard Kč).

Ukrajinský parlament na konci března na druhý pokus schválil protikrizový zákon počítající s úspornými opatřeními, která MMF v rámci dohody o půjčce požaduje. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při schvalování tohoto zákona upozornil, že Ukrajina se ocitla na pokraji ekonomického a finančního kolapsu. Pokud by nepřijala doporučení MMF, mohla by její ekonomika letos klesnout až o deset procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK