Prodej akcií ČSA prověří Evropská komise a úřady Ruska a Izraele

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Prodejem části akcií ČSA soukromému dopravci Travel Service se bude zabývat Evropská komise za státy EU a antimonopolní úřady v Izraeli, na Ukrajině a v Rusku. Žádost o posouzení dopadu majetkového propojení obou dopravců na trhy v jednotlivých zemích ČSA v současnosti zpracovávají. Jestli úřady vstup Travel Service do tuzemského národního dopravce posvětí, by mohlo být známé nejdříve na podzim. ČTK to řekla mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová.

Dohodu o nákupu 34 procent akcií v Českých aeroliniích oznámili oba tuzemští dopravci začátkem loňského prosince. Travel Service tehdy využil opce jihokorejského dopravce Korean Air, který v ČSA od dubna loňského roku drží v ČSA 44procentní podíl. Součástí dohody, kterou schválil kabinet Petra Nečase, tehdy bylo i předkupní právo na zbylé akcie, které v ČSA drží státní Český Aeroholding.

Veškeré potřebné dokumenty pro převod akcií jsou podepsány, zbývá podat jen žádost o posouzení jednotlivým antimonopolním úřadům, uvedla Lagronová. Tyto žádosti Aeroholding úřadům rozešle v řádu týdnů. Posvěcení antimonopolních úřadů vyžaduje transakce ve všech zemích, kde podnikají všichni tři dopravci a kde teoreticky může hrozit, že by spojením mohl být narušen trh.

Původních 44 procent akcií ČSA získal Korean Air za necelých 70 milionů korun. I zbylých 34procent nakupoval dopravce podle stejného klíče a státnímu Aeroholdingu tak za ně zaplatí další zhruba dva miliony eur (55 milionů korun).

Českému Aeroholdingu v ČSA po dokončení transakce zůstane asi dvacetiprocentní podíl (19,74 procenta), 44 procent má korejský dopravce, 34 procent získá Travel Service a zbylá 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

Nelezení strategického partnera pro České aerolinie mělo být závěrečnou fází ozdravného procesu ztrátového dopravce, který v posledních třech letech omezoval linky, zeštíhloval letadlové kapacity a propouštěl. Omezování kapacity oznámil dopravce i na letošní letní letový řád, ve kterém by se měla přepravní kapacita meziročně snížit o 12 procent. ČSA oznámily například postupné zrušení letů do Ženevy, kvůli bezpečnostní situaci na Ukrajině neobnovily letní pravidelnou linku do Oděsy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK