Co týden dal? Další družstevní záložna přišla o licenci

11.04.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Spořitelní družstvo WPB Capital obdrželo nepravomocné rozhodnutí České národní banky, kterým mu centrální banka odnímá povolení působit jako družstevní záložna. WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. Více v přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak prohlásil, že země splnila všechny podmínky pro přijetí první části úvěrové pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Šlapak to podle agentury Reuters ve čtvrtek oznámil novinářům na okraj jarního zasedání Světové banky (SB) a MMF ve Washingtonu.
Více informací

Americká federální vláda hospodařila minulý měsíc se schodkem 37 miliard dolarů (zhruba 730 miliard Kč). Bylo to méně než schodek 107 miliard dolarů, kterým rozpočet skončil ve stejném období před rokem. Zároveň jde o nejmenší březnový schodek za posledních 14 let. Vyplývá to z údajů amerického ministerstva financí. Data jsou podle agentury AP dalším náznakem zlepšení amerických financí.
Více informací

Představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) varovali před negativními dopady ukrajinské krize na světovou ekonomiku. Šéfka MMF Christine Lagardeová doufá, že vedení fondu koncem dubna či začátkem května schválí dohodnutou úvěrovou pomoc pro Ukrajinu ve výši 14 až 18 miliard dolarů (277 až 316 miliard Kč). Informovala o tom agentura DPA.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval politiky k větší podpoře růstu světové ekonomiky, která by odvrátila hrozbu vleklého hospodářského útlumu. "Klíčovou výzvou zůstává přeměna mírného a křehkého oživení v rychlejší, vyváženější a udržitelnější růst," uvedl MMF ve své zprávě.
Více informací

Vývoz z Číny v březnu nečekaně klesl a snížil se již druhý měsíc za sebou. Prudce klesl i dovoz. Obchodní bilance skončila v přebytku 7,7 miliardy USD (152,5 miliardy Kč) po schodku 23 miliard USD v únoru. Zpráva, kterou zveřejnil čínský celní úřad, posílila obavy analytiků ze zpomalení ekonomického růstu a výroby zpracovatelského sektoru druhé největší ekonomiky světa.
Více informací

Evropský finanční systém je navzdory dosaženým pokrokům stále příliš křehký. Vyplývá to podle agentury DPA ze zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF) o globální finanční stabilitě. MMF například upozorňuje, že evropské banky se ještě dostatečně neočistily od špatných úvěrů. Celková finanční stabilita ve vyspělých zemích podle fondu výrazně zesílila, ačkoli zadlužení mnoha států zůstává příliš vysoké.
Více informací

Tempo růstu světové ekonomiky by mělo v letošním roce zrychlit na 3,6 procenta z loňských tří procent. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Nový globální hospodářský výhled je nicméně o něco pesimističtější než lednová prognóza MMF, podle které měl letošní růst dosáhnout 3,7 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká republika je za Rakouskem na druhém místě v rozšíření stavebního spoření. V Rakousku má stavební spoření 60 procent populace, v Česku je to 39 procent. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení stavebních spořitelen za loňský rok, o kterém ČTK informovala Asociace českých stavebních spořitelen.
Více informací

Zrušení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín je pro tuzemské firmy, které se měly na zakázkách podílet, zklamáním. Firmy přijdou o zakázky za desítky milionů korun. Rozhodnutí ČEZ také poškodí renomé Česka v zahraničí. Vyplývá to z odpovědí zástupců těchto společností. Na stavbě Temelína se mohly podílet stovky českých firem.
Více informací

Spořitelní družstvo WPB Capital obdrželo nepravomocné rozhodnutí České národní banky, kterým mu centrální banka odnímá povolení působit jako družstevní záložna. WPB Capital to sdělilo ČTK s tím, že proti tomuto rozhodnutí podá v zákonné lhůtě rozklad k bankovní radě ČNB. WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.
Více informací

Stát by měl podle ministra financí Andreje Babiše podnikat v oblasti realit. Jen na nájmu za kanceláře pro úředníky prý stát zbytečně platí 190 milionů korun, tvrdí ministerstvo financí na základě údajů z Centrálního registru administrativních budov (CRAB).
Více informací

Letos za první čtvrtletí proti stejnému loňskému období výrazně ubylo firem, které hromadně propouštěly. Bylo jich 55, tedy zhruba poloviční počet. Méně bylo také lidí, kteří přišli o práci. Zatímco loni v prvním kvartále výpověď při hromadném propouštění dostalo kolem 4800 lidí, teď jich bylo 3300. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl úřad práce. Proti únoru ale letos v březnu firem i propouštěných přibylo.
Více informací

Ministerstvo financí v 1500 správních řízeních rozhoduje o zrušení 10.000 herních automatů. Podle náměstka ministra Ondřeje Závodského, který je zodpovědný za oblast hazardu a loterií, by tato herní zařízení měla zmizet do léta. Ke konci letošního března evidoval resort takřka 59 tisíc technických herních zařízení.
Více informací

Státní rozpočet na rok 2015, který navrhuje ministerstvo financí se schodkem 100 miliard korun, je postaven především na snižování provozních výdajů a na navyšování investic, především v dopravní infrastruktuře a zateplování budov. Po představení prvního návrhu rozpočtu členům vlády a koaličním partnerům to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda by tak neměla ani příští rok překročit tři procenta deficitu veřejných financí. Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU