Čtvrtletní zisk největší americké banky JPMorgan klesl o pětinu

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. dubna (ČTK) - Čistý zisk největší americké banky JPMorgan Chase & Co se v prvním čtvrtletí meziročně propadl téměř o pětinu na 5,3 miliardy dolarů (105 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Výsledky negativně ovlivnil pokles příjmů z obchodování s cennými papíry, který byl důsledkem nejistoty ohledně vývoje ekonomiky a úrokových sazeb.

Banka dnes nicméně vyjádřila optimismus ohledně hospodářských podmínek. "Máme rostoucí důvěru v ekonomiku. Finanční situace spotřebitelů i podniků se zlepšuje," prohlásil předseda správní rady a generální ředitel společnosti Jamie Dimon.

Zisk na akcii klesl na 1,28 dolaru z 1,59 dolaru před rokem. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali v průměru na 1,40 dolaru. Cena akcii banky po zveřejnění výsledků zamířila dolů poté, co se nedávno vyšplhala na nejvyšší úroveň za 13 let.

Banka v únoru oznámila, že letos hodlá snížit počet zaměstnanců o 5000 na zhruba 260.000 osob, aby udržela náklady na nízké úrovni. Firma plánuje zrušit 8000 pracovních míst v oblasti hypotečního a drobného bankovnictví, kde již loni propustila 16.500 zaměstnanců. V jiných aktivitách však letos hodlá přijmout zhruba 3000 zaměstnanců.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK