MMF: Řecko bude v příštích letech asi potřebovat další pomoc

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. dubna (ČTK) - Řecko bude v příštích dvou letech pravděpodobně potřebovat další finanční pomoc eurozóny, a to i přes nedávný úspěšný návrat této jihoevropské země na dluhopisové trhy. Sdělil to dnes šéf evropského oddělení Mezinárodního měnového fondu (MMF) Reza Moghadam.

 

"Finanční potřeby na další dva roky zůstávají velmi velké. Bude tu trvající potřeba podpory," uvedl podle agentury Reuters Moghadam na tiskové konferenci během jarního zasedání MMF a Světové banky.

Řecko se poprvé po čtyřech letech ve čtvrtek vrátilo na dluhopisové trhy, když prodalo pětileté dluhopisy v objemu tři miliardy eur s výnosem 4,75 procenta. Země je od roku 2010 finančně závislá na úvěrech od Evropské unie a MMF a emise nových dluhopisů s delší dobou splatnosti se chápe jako důležitý milník na cestě Řecka z dluhové krize.

Atény dostaly v rámci dvou záchranných programů od EU a MMF slíbeno celkem 240 miliard eur. Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje a zvyšovala daně, což prohloubilo hospodářský útlum. Země má nejvyšší nezaměstnanost v Evropské unii a její ekonomika je šest let v recesi.

Již nějakou dobu se spekuluje o možné další finanční podpoře Řecku. Německý deník Der Spiegel začátkem února uvedl, že německý ministr financí Wolfgang Schäuble připravuje třetí balík pomoci. Ten by prý mohl mít hodnotu až 20 miliard eur a měl by mít podobu snížených úroků na poskytnuté úvěry a prodloužení termínu jejich splatnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK