Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 2,5 procenta na 993 bodů

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden klesly o 2,5 procenta na 993 bodů. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry ČEZ, naopak nejvíce oslabily akcie Erste Group. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie stouply o 1,3 procenta.

"Druhý dubnový týden přinesl velmi vysokou rozkolísanost a v souhrnu výrazný ústup z rekordních úrovní akciových trhů tzv. vyspělých zemí. Ve středu zájmu byl zápis z posledního zasedání americké centrální banky Fed. Dění kolem krize na Ukrajině se zostřilo především po výrocích prezidenta Putina ohledně potenciálu nepříznivé situace budoucích dodávek plynu, která by se mohla dotknout i Evropy," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Akcie Erste Group oslabily o 7,6 procenta na 665 Kč. Banka byla bez výraznějších zpráv a tak Vaníček posun přisuzuje technické korekci po razantním růstovém skoku z minulého pátku. Bankovní sektor se připojil k výprodejům technologických akcií, tedy takzvaných trendových akcií.

Akcie ČEZ přidaly 1,1 procenta na 553 Kč. Reagovaly pozitivně na informaci o zastavení tendru na dostavbu Temelína. Tato zpráva může podle Vaníčka podporovat myšlenku dividend vyšších, než se původně plánovalo.

V příštím týdnu se z globálního měřítka investoři zaměří na výsledkovou sezónu v USA. Rovněž dění na Ukrajině směrem k dodávkám plynu z Ruska bude v centru zájmu. "Celkově jsme nadále více opatrní s ohledem na obezřetnost investorů směrem k tzv. růstovým (trendovým) akciím a naopak preferencí hodnotových (defenzivních) titulů. Díky výsledkové sezoně se dá očekávat pokračování výrazně rozkolísaného obchodování," odhadl. Připomněl, že v pátek bude většina trhů včetně pražské burzy zavřena kvůli velikonočním svátkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK