IKEA oznámila zaměstnancům,že Szórád míří do čela LČR

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Management společnosti IKEA Industry ve čtvrtek oznámil svým zaměstnancům, že Daniel Szórád, o němž se mluví jako o hlavním kandidátovi na generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky skupinu IKEA skutečně opouští a stane se šéfem firmy, které patří polovina lesů v ČR. ČTK má interní zprávu k dispozici. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nechtěl informaci komentovat a zopakoval, že jméno nového šéfa LČR oznámí na tiskové konferenci v pondělí.

Že by se novým šéfem LČR měl stát Szórád, ČTK ve středu potvrdil zdroj z vedení KDU-ČSL. Jurečka prý jméno v úterý oznámil spolustraníkům. "Je zajímavé sledovat různé tlaky a dezinformace a především paniku v některých kruzích, které byly v minulosti napojeny na Lesy, že jim nyní skončí vysávání tohoto podniku přes různé zakázky," uvedl následně na svém facebookovém profilu Jurečka.

Podle mluvčího IKEA Industry Petra Chadraby pracoval Szórád pro IKEA Industry od roku 2009, nejprve jako manažer pily na Slovensku, později pomáhal v roli projektového manažera zakládat novou pilu v polské Stalowé Woli. Interní oznámení o personálních změnách slouží podle něj jako informace pro zaměstnance firmy. Pod dokumentem je podepsán manažer Carl Löwegren.

Dvaačtyřicetiletý Szórád má bohatou zkušenost v lesnickém oboru. Byl mimo jiné mezi lety 2001 a 2009 obchodním ředitelem firmy CE WOOD, která se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy.

Spor má začátek v lednu 2005, kdy LČR oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem nevoli, což přispělo k pádu tehdejšího šéfa LČR Kamila Vyslyšela. Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE WOOD neuspěla a druhého se nezúčastnila. CE WOOD předčasné ukončení smluv odmítla, následné tendry označila za neplatné a svých údajných nároků se začala domáhat u soudů.

CE WOOD byla od roku 2000 do roku 2005 největší tuzemskou společností, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Kontrakty společnosti ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly. Tím CE WOOD ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK