Ceny ropy stouply, k růstu přispívají obavy o dodávky z Ruska

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zamířily vzhůru kvůli příznivým údajům o ekonomice Spojených států. K jejich růstu přispívají rovněž obavy z výpadků dodávek této strategické suroviny z Ruska.

Severomořská ropa Brent zdražila téměř o čtvrt dolaru na 107,70 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 75 centů na 104,15 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek pohrozil, že zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky. Varoval, že se může snížit i objem plynu dodávaného do Evropy.

Poptávku po ropě podpořila rovněž zpráva o dubnovém nárůstu spotřebitelské důvěry v USA na devítiměsíční maximum. "Údaje o spotřebitelské důvěře signalizují silnou poptávku po benzinu," uvedl analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 107,70 107,46 New York - Nymex WTI květen 104,15 103,40

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK