Země G20 sledují důsledky ekonomické situace na Ukrajině

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. dubna (ČTK) - Největší světové ekonomiky sledují ekonomickou situaci na Ukrajině kvůli možným důsledkům, které by mohly představovat riziko pro ekonomickou a a finanční stabilitu. Kromě toho vyvíjejí tlak na Spojené státy kvůli reformě Mezinárodního měnového fondu (MMF). Vyplývá to ze závěrečného komuniké po setkání ministrů financí a představitelů centrálních bank skupiny 20 největších ekonomik světa (G20).

"Sledujeme ekonomickou situaci na Ukrajině, dbáme na všechna rizika pro ekonomickou a finanční stabilitu a vítáme nedávný závazek MMF na Ukrajině, kde úřady pracují na uskutečnění významných reforem," sdělily podle agentury Reuters státy G20 během jarního zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu.

Představitelé zemí G20 rovněž vyvíjejí tlak na USA, které pozdržely reformu MMF dohodnutou v roce 2010. Prostředky MMF by se podle ní měly zvýšit na dvojnásobek a mladé tržní ekonomiky by měly dostat větší slovo.

Země G20 uvedly, že je odklady hluboce zklamaly a budou pracovat s MMF na možnostech, jak s reformami pokročit dál, kdyby v této věci ve Spojených státech do konce roku nenastal posun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK