Americké akcie opět klesly, index Nasdaq je třetí týden ve ztrátě

11.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes nedokázaly zadržet další pád. Druhý den za sebou ztrácely akcie technologických společností s tím, jak investoři opět prodávali akcie internetových a biotechnologických firem. Akcie bankovních společností zase táhly dolů dnešní nečekaně horší výsledky největší americké banky JPMorgan Chase.

Dow Jonesův index v závěru obchodování dnes zeslábl o 0,9 procenta na 16.026,75 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 odepsal 0,95 procenta na 1815,69 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 1,34 procenta a předběžně uzavřel na hodnotě 3999,73 bodu. Poprvé od 3. února se tak v závěru dne dostal pod úroveň 4000 bodů, napsala agentura Reuters.

Akcie informačně-technologických společností v indexu S&P 500 před závěrem obchodování odepsaly jedno procento, což byl druhý nejhorší výsledek z deseti klíčových sektorů tvořících tento index.

Akcie JPMorgan dnes ztrácely více než tři procenta a strhly tak sebou dolů i index S&P 500. Banka dnes oznámila, že se její čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně propadl téměř o pětinu, mimo jiné kvůli poklesu příjmů z obchodování s cennými papíry. Akcie americké automobilky General Motors během dne klesly o zhruba čtyři procenta na nejnižší hodnotu za deset měsíců, když ratingová agentura Standard & Poor's vyvolala pochyby, jestli se úvěrové hodnocení firmy letos vrátí na investiční úroveň.

Dow Jones za celý týden ztratil 2,3 procenta. Index S&P 500 odepsal 2,6 procenta a Nasdaq 3,1 procenta - je to pro oba dva největší týdenní pokles od června 2012. Nasdaq má přitom za sebou třetí ztrátový týden v řadě.

Americký dolar dnes na devizových trzích zesiloval. Podpořil jej výprodej akcií, který ve čtvrtek spustil Wall Street a dnes pokračoval po celém světě. Analytik Steven Englander ze společnosti CitiFX upozornil, že když stouply obavy kvůli akciovému trhu, investoři se rozhodli pro konvenčnější strategii a nakupovali dolar. Euro k dolaru před 22:00 SELČ zesilovalo nepatrně o 0,02 procenta na 1,3883 USD. Dolar k jenu zesiloval o 0,1 procenta na 101,58 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK