Jurečka jmenuje šéfa Lesů České republiky

13.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13 dubna (ČTK) - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí jmenuje generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR). Řízením firmy je již téměř rok a půl pověřen ekonomický ředitel Michal Gaube. Za hlavního kandidáta je označován dosavadní manažer společnosti IKEA Industry Daniel Szórád. Z kuloárů zaznívají však i hlasy, že by Jurečka mohl šéfem firmy, které patří polovina lesů v zemi, nakonec jmenovat někoho jiného.

Gaube je vedením Lesů ČR, kterým patří polovina lesů v zemi, pověřen již od prosince 2012, když tehdejší ministr Petr Bendl (ODS) odvolal z čela firmy Svatopluka Sýkoru. Výběrová řízení na generálního ředitele LČR pak vypsal jak Bendl, tak následně jeho nástupce Miroslav Toman, ani jeden z nich však výběr nedotáhl do konce a jméno nového šéfa neoznámil.

Ministerstvo koncem února uvedlo, že ve hře o místo generálního ředitele zůstává více než šest kandidátů. Jurečka během února absolvoval pohovory s šesticí kandidátů, kteří postoupili do užšího kola výběrového řízení vypsaného jeho předchůdcem Miroslavem Tomanem. Nikoho z těchto kandidátů prý z výběru nevyloučil. Okruh uchazečů se naopak rozšířil o blíže nespecifikovaný počet dalších. Jurečka navíc uvedl, že se necítí být vázán podmínkami výběrového řízení zadaného Tomanem.

Management společnosti IKEA Industry ve čtvrtek oznámil svým zaměstnancům, že Szórád skupinu IKEA skutečně opouští a stane se šéfem firmy Lesy ČR. Že by se novým šéfem LČR měl stát Szórád, ČTK ve středu potvrdil také zdroj z vedení KDU-ČSL. Jurečka prý jméno v úterý oznámil spolustraníkům. Ministr se k těmto tvrzením odmítl vyjádřit, vše prý oznámí až na pondělní tiskové konferenci.

Dvaačtyřicetiletý Szórád má bohatou zkušenost v lesnickém oboru. Kontroverze u jeho osoby vyvolává skutečnost, že byl mezi lety 2001 a 2009 obchodním ředitelem firmy CE WOOD, která se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy.

Szórád je podle serveru motejlek.com jedním z hlavních svědků žalující strany. Tuto informaci ale ministerstvo odmítlo.

mjr rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK