Kubiv: Ruská invaze na východ Ukrajiny poškodí její hospodářství

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. dubna (ČTK) - Ruská invaze na východní Ukrajinu by měla vážné makroekonomické dopady, destabilizovala by banky a zbrzdila výrobu. Řekl to podle agentury Reuters guvernér ukrajinské centrální banky Stepan Kubiv na okraj jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu.

Ke sporu s Ruskem kolem plynu při setkání s novináři v neděli v USA uvedl, že Kyjev zaplatí Rusku 386 dolarů za tisíc metrů krychlových, jak podle něj byla předchozí snížená cena. To je méně, než požaduje Moskva. Ujistil ale, že Ukrajina zaplatí veškeré své dluhy.

Ruský koncern Gazprom nedávně zvýšil Ukrajincům cenu plynu na 485 dolarů za tisíc metrů krychlových. Rusko, které minulý měsíc anektovalo Krym, zrušilo Kyjevu všechny předchozí slevy a také tvrdí, že Ukrajinci za plyn dluží 2,2 miliardy dolarů.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz poté přestala platit za dodávky plynu a tato situace má podle jejího vedení trvat, dokud jednání o ceně ruského plynu nedospějí k závěru.

Rusko po pádu prezidenta Viktora Janukovyče a nástupu nové vlády v Kyjevě skokově zvýšilo cenu plynu, když počátkem dubna nejprve zrušilo slevu dojednanou v roce 2010 výměnou za prodloužení pronájmu sevastopolské základny na Krymu. Bezprostředně poté Moskva zrušila bezcelní vývoz plynu na Ukrajinu, který Kyjevu přiznala, když odvolal podpis pod smlouvou o přidružení k Evropské unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK