Ministr dnes jmenuje ředitele Lesů ČR, spekuluje se o Szórádovi

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes jmenuje generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR). Za hlavního kandidáta je označován dosavadní manažer společnosti IKEA Industry Daniel Szórád. Z kuloárů zaznívají však i hlasy, že by Jurečka mohl šéfem firmy, které patří polovina lesů v zemi, nakonec jmenovat někoho jiného.

Řízením firmy je již téměř rok a půl pověřen ekonomický ředitel Michal Gaube. Předchozího ředitele Svatopluka Sýkoru odvolal z čela firmy koncem roku 2012 tehdejší ministr Petr Bendl (ODS).

Že by se novým šéfem firmy měl stát Szórád, ČTK ve středu potvrdil zdroj z vedení KDU-ČSL. Jurečka podle něho jméno v úterý oznámil spolustraníkům. Ministr se k těmto tvrzením odmítl vyjádřit, vše prý oznámí až na dnešní tiskové konferenci. Management společnosti IKEA Industry ve čtvrtek oznámil svým zaměstnancům, že Szórád skupinu IKEA skutečně opouští a stane se ředitelem Lesů ČR.

Dvaačtyřicetiletý Szórád má bohatou zkušenost v lesnickém oboru. Kontroverze u jeho osoby vyvolává skutečnost, že byl mezi lety 2001 a 2009 obchodním ředitelem firmy CE WOOD, která se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK