Ceny ropy stouply kvůli napětí na Ukrajině

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 14. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvýšily kvůli růstu napětí na Ukrajině. Obavy z vojenské konfrontace mezi Moskvou a Kyjevem převážily nad očekávaným nárůstem dodávek z Libye a nad slabými vyhlídkami pro čínskou poptávku, napsala agentura Reuters.

Kolem 09:00 SELČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 75 centů na 108,08 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o více než půl dolaru na 104,30 dolaru za barel.

Proruští ozbrojenci v sobotu obsadili další úřední budovy ve východukrajinském Slavjansku a v několika další městech regionu. Ukrajinský prozatímní prezident Oleksandr Turčynov v neděli oznámil, že Kyjev zahajuje "rozsáhlou protiteroristickou operaci" za účasti armády s cílem bránit Ukrajinu před ruskou agresí. Dnes ráno vypršelo ultimátum, které dal prezident proruským ozbrojencům, aby výměnou za amnestii složili zbraně a uvolnili obsazené státní úřady.

Eskalace ukrajinské krize by mohla přimět západní země k novým sankcím vůči Rusku. O možném zpřísnění postupu vůči Moskvě dnes budou jednat ministři zahraničí Evropské unie. Předpokládá se, že ministři budou rovněž diskutovat s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem o hrozbě poklesu dodávek ruského plyn přes Ukrajinu do Evropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 108,08 107,33 New York - Nymex WTI květen 104,30 103,74

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK