Průmyslová výroba v eurozóně se v únoru vrátila k růstu

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. dubna (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně po lednové stagnaci v únoru meziměsíčně stoupla o 0,2 procenta. V celé Evropské unii růst výroby zrychlil na 0,4 procenta z lednových 0,2 procenta, oznámil dnes statistický úřad Eurostat.

V meziročním srovnání se průmyslová výroba v eurozóně zvýšila o 1,7 procenta a v celé EU o 2,1 procenta. Nejvýraznější meziroční nárůst zaznamenalo Slovensko, kde produkce stoupla o rovných devět procent. V České republice činil meziroční růst 6,7 procenta.

Eurostat začátkem tohoto měsíce potvrdil, že hrubý domácí produkt eurozóny v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl o 0,5 procenta po poklesu 0,3 procenta v předchozích třech měsících.

V celé Evropské unii meziroční tempo hospodářského růstu zrychlilo na rovné dvě procenta z 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Úřad rovněž potvrdil, že za celý loňský rok ekonomika eurozóny klesla o 0,4 procenta, zatímco HDP celé EU stoupl o 0,1 procenta.

Eurozóna se v loňském druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší recese ve své historii, která trvala půldruhého roku. Evropská komise v letošním roce počítá s růstem ekonomiky eurozóny o 1,2 procenta a v roce 2015 se zrychlením na 1,8 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK