MF chce změnit poplatky za těžbu, očekává z toho 3,6 mld. Kč

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


14. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí navrhuje nový systém těžebních poplatků, který by prý zjednodušil a zprůhlednil postup při výpočtu. Veřejné rozpočty by tak získaly dodatečně více než 3,6 miliardy korun. Ministerstvo to uvedlo v dnešní tiskové zprávě s tím, že současný je podle úřadu nevýhodný.

"Z analýzy vyplývá, že dosavadní úhrady těžebních společností jsou pro stát nevýhodné a je potřeba zásadně změnit způsob výpočtu úhrad a jejich rozdělování, uvedlo MF.

V současnosti je systém poplatků nastaven tak, že z celkové výše úhrad dostávají obce 75 procent a státní rozpočet čtvrtinu. MF navrhuje podíl obrátit, tedy tři čtvrtiny by získal státní rozpočet. "Je alarmující, že přestože vyhláška u některých surovin stanovuje sazbu ve výši 10 procent, reálná výše úhrady v roce 2012 činila necelé jedno procento z tržeb," uvedl ministr financí Andrej Babiš, který je tento týden na dovolené.

Návrh MF tak počítá vedle obrácení podílu příjmů také s desetiprocentní sazbou u hnědého uhlí a zdvojnásobením procentních sazeb úhrady u ostatních komodit s respektováním desetiprocentního stropu.

Obecní rozpočty by i přes obrácení podílu rozpočtového určení úhrady ze 75 procent na 25 procent získaly ovšem podle MF o téměř 600 milionů korun více, státní rozpočet by byl posílen o více než tři miliardy korun ročně.

Ministerstvo navrhuje při výpočtu odvodů změnu vzorce tak, aby podnikatel odváděl úhradu za surovinu skutečně vytěženou bez ohledu na to, zdali byla prodána a za jakou cenu. Úřad také požaduje uplatnění zásady, aby jediným držitelem povolení k těžbě a plátcem úhrady byl držitel dobývacího prostoru. "Tímto krokem se předejde případům, kdy firma vlastnící dobývací prostor sama netěží, ale dobývací prostor pronajímá jiné společnosti s tím, že mezi těmito společnostmi existuje smlouva, ve které je za komoditu stanovena cena, která neodpovídá reálným cenám na trhu," uvedlo ministerstvo.

Celková potenciální výše úhrady z vydobytých nerostů v roce 2012 v rozdělení na příjem státního rozpočtu a příjmy rozpočtu obcí, se zohledněním případné změny zákonem stanoveného poměru a dalších navrhovaných změn

Celková výše úhrad (Kč) Výše úhrad plynoucích do státního rozpočtu (Kč) Výše úhrad plynoucích do rozpočtů obcí(Kč) Současný stav (podíl 75:25 ve prospěch obecních rozpočtů) 595,516.037 148,878.840 446,637.197 Stav v případě použití 10% sazby úhrady pro hnědé uhlí a zdvojnásobených procentních sazeb úhrady u ostatních komodit s respektováním 10% stropu (nový podíl 75:25 ve prospěch SR) 4.251,955.516 3.188,966.637 1.062,988.879

Zdroj: MF

sos rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK