Westignhouse zrušení tendru na dostavbu Temelína zklamalo

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Společnost Westinghouse Electric Company je zklamána z rozhodnutí firmy ČEZ zrušit tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín v jeho finální fázi. Podle ní to oddálí další rozvoj českých firem, které se mohly podílet na stavbě dalších jaderných elektráren v Evropě. To se negativně projeví z hlediska nových pracovních míst. Firma Westinghouse to dnes sdělila ČTK. Druhým účastníkem tendru bylo Česko-ruské konsorcium MIR.1200.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden uvedl, že dostavba Temelína je bez státní garance nemožná. Zrušení tendru ale neznamená konec příprav na budoucí rozšíření Temelína. Nyní by prý ale tržní riziko investice do výstavby dvou bloků bez státní podpory nebo garance výkupní ceny bylo příliš veliké. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) uvedla, že má sice zájem pokračovat v rozvoji jaderné energetiky v ČR, ovšem bez jakéhokoliv typu státních záruk.

Rozhodnutí ČEZ z minulého týdne je podle Westinghouse odmítnutím významných bezpečnostních, environmentálních a ekonomických benefitů, které s sebou nese technologie jaderné elektrárny Westinghouse AP1000 a obchodní model "Nakupujeme tam, kde stavíme".

"Podíl českých firem na projektu Westinghouse by byl naprosto zásadní a výsledkem spolupráce by byly objednávky v hodnotě miliard korun a dlouhodobá pracovní místa pro tisíce lidí v celé zemi," uvedl viceprezident Westinghouse Jeff Benjamin.

Westinghouse v tiskové zprávě uvedla, že je připravena vést diskuse o dalších možnostech, které by umožnily Česku těžit z benefitů řešení Westinghouse, jako je to na jiných trzích. Například v USA a v Číně pokračuje výstavba osmi bloků AP1000.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Tendru se účastnila i francouzská Areva, ČEZ ji ale ze soutěže již dříve vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Westinghouse Electric Company, která je součástí skupiny Toshiba Corporation, je světovým průkopníkem v oblasti jaderné energetiky a významným dodavatelem produktů a technologií pro jaderné elektrárny. V roce 1957 dodal Westinghouse do amerického Shippingportu v Pensylvánii první tlakovodní reaktor na světě.

V současné době představuje technologie společnosti Westinghouse základ pro zhruba polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě, včetně více než 50 procent z elektráren umístěných v Evropě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK