PKN prý jedná o koupi podílu italské firmy Eni v České rafinérské

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Polská ropná společnost PKN Orlen jedná o koupi podílu italské firmy Eni v České rafinérské. Agentuře Reuters to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Eni vlastní v České rafinérské 32,4 procenta. Pokud by PKN podíl koupila, získala by její česká divize Unipetrol plnou kontrolu nad Českou rafinérskou, píše Reuters.

Unipetrol již začátkem roku zvýšil v České rafinérské svůj podíl, když za více než 27 milionů dolarů (536 milionů korun) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments. Unipetrol má nyní v České rafinérské podíl 67,6 procenta.

Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinérie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Unipetrol plánuje v příštích letech rozsáhlé investice do modernizace závodů a nových projektů, které by měly mimo jiné přispět k větší integraci jeho rafinérských a petrochemických aktivit. Vláda usiluje o to, aby tyto investice pomohly zajistit zachování provozu závodů České rafinérské a zabezpečit energetické potřeby České republiky, píše Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK