Euro po signálech z ECB a datech z USA klesá k dolaru

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. dubna (ČTK) - Jednotná evropská měna dnes na devizových trzích klesala k americkému dolaru. Trhy tak reagují na víkendové vyjádření šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který naznačil, že banka bude dál uvolňovat svou měnovou politiku. Kurz dolaru k jenu dnes podpořily údaje o maloobchodních tržbách v USA, které v březnu stouply nejrychleji za jeden a půl roku.

Euro k dolaru dnes kolem 17:00 SELČ vykazovalo pokles o 0,3 procenta na 1,3811 USD. Dolar k jenu ve stejnou dobu zpevňoval o skoro 0,2 procenta na 101,82 JPY. Ke švýcarskému franku dolar rostl o skoro 0,3 procenta na 0,8797 CHF.

Šéf ECB Draghi v sobotu ve Washingtonu prohlásil, že další posilování směnného kurzu eura by ze strany banky vyžadovalo další podpůrné opatření. Šéf francouzské centrální banky Christian Noyer pak ve Francii toto sdělení doprovodil slovy "čím silnější euro bude, tím podpůrnější politika bude potřeba".

Ze strany ECB šlo podle agentury Reuters o zatím nejvýraznější signál, že bude jednat, aby předešla dalšímu posilování eura. Obchodníci přitom pozorně sledují případné náznaky dalších možných podpůrných opatření ze strany ECB s cílem zabránit pokračujícímu poklesu cenové hladiny v eurozóně.

"ECB bere ve svém přístupu k měnové politice hodnotu eura vážněji," sdělil podle Reuters analytik Thierry Albert Wizman ze společnosti Macquarie. Výraznějšímu propadu eura podle něj brání pochybnosti, že ECB po takovém kroku sáhne.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK