Americké akcie po statistice posilují, rostou akcie Citigroup

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. dubna (ČTK) - Americké akcie v polovině obchodování míří vzhůru. Trh podpořila příznivá data o růstu maloobchodních tržeb v USA. Nečekaně dobré výsledky amerického finančního ústavu Citigroup pak pomohly zmírnit obavy, že rozbíhající se období zveřejňování podnikových výsledků přinese slabé firemní zisky, napsala agentura AP.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,7 procenta na přibližně 16.140 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 přidával zhruba 0,8 procenta na 1830 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite rostl o 1,2 procenta na 4048 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes informovalo, že maloobchodní tržby v USA v březnu stouply o 1,1 procenta, nejrychleji za jeden a půl roku. Akcie finančního ústavu Citigroup zpevňovaly o více než čtyři procenta poté, co banka oznámila zvýšení čtvrtletního čistého zisku a příjmů, které překonaly odhady trhu. Zpráva je vítaným překvapením pro investory poté, co akciové trhy na konci minulého týdne stáhly dolů nečekaně horší výsledky největší americké banky JPMorgan Chase a výprodej akcií technologických společností, napsala AP.

"Tohle je bezděčné zvýšení, vzpamatováváme se pravděpodobně díky City. Je to první svým způsobem dobrá zpráva o bankách, kterou jsme za několik týdnů dostali," sdělil podle agentury Reuters analytik Jack de Gan ze společnosti Harbor Advisory Corporation v USA.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK