Úřad Kongresu čeká nižší deficity rozpočtu USA

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. dubna (ČTK) - Deficity rozpočtu Spojených států budou v příštím desetiletí o 286 miliard USD (5,7 bilionu Kč) nižší, než se doposud čeká. Důvodem je hlavně nižší odhad nákladů souvisejících se zákonem o zdravotním pojištění prezidenta Baracka Obamy známého jako Obamacare. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu rozpočtového úřadu Kongresu (CBO). Nižší schodek čeká úřad i letos.

Pro letošní fiskální rok snížil CBO odhad schodku na 492 miliard USD z 514 miliard USD v únoru. Loni schodek činil 680 miliard dolarů. Odhad pro letošní rok nepočítá se změnou výše daní nebo výdajů. CBO pouze změnil odhad výdajů na dobrovolné programy.

Schodek má klesat i ve fiskálním roce 2015, kdy bude činit 469 miliard USD, tedy 2,6 procenta hrubého domácího produktu. Poté by měl postupně začít opět růst a v roce 2023 a 2024 by podle CBO měl dosáhnout jednoho bilionu dolarů. Kumulativní deficit za deset let má činit 7,62 bilionu dolarů, předchozí odhad počítal s celkovým schodkem 7,9 bilionu USD, napsala agentura Reuters.

Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku. V minulém fiskálním roce deficit amerického rozpočtu díky oživení ekonomiky a snižování vládních výdajů poprvé od nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce klesl pod hranici jedné miliardy dolarů.

irl šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK