Americké akcie po statistice a výsledkách Citi v pondělí stouply

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. dubna (ČTK) - Americké akcie v pondělí stouply. Dobré údaje o maloobchodních tržbách v USA a nečekaně solidní výsledky amerického finančního ústavu Citigroup povzbudily investory k nákupům cenných papírů, navzdory dalšímu zvýšení geopolitického napětí.

Dow Jonesův index v závěru obchodního dne stoupl o 0,9 procenta na 16.173,24 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 získal 0,8 procenta na 1830,61 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o skoro 0,6 procenta na 4022,69 bodu.

Akcie Citigroup stouply o více než čtyři procenta a táhly vzhůru akcie ve finančním sektoru poté, co banka vykázala nečekaně dobré čtvrtletní výsledky. Akcie v sektoru biotechnologií po výrazném propadu na konci minulého týdne v pondělí kolísaly mezi ziskem a ztrátou a den zakončily beze změn.

Geopolitické napětí se vrátilo do popředí poté, co proruští separatisté nechali bez povšimnutí ultimátum ukrajinských úřadů, aby opustili okupované správní objekty na východě země. Podle některých západních činitelů za vřením na východě země stojí Moskva. Ruský prezident obvinění z vměšování odmítl.

Dolar posiloval k euru i japonskému jenu. Podpořily ho údaje o maloobchodních tržbách v USA, které v březnu rostly nejrychleji za rok a půl. Jednotná evropská měna naopak zůstává pod tlakem kvůli víkendovým prohlášením činitelů Evropské centrální banky, kteří oživili spekulace a možnosti dalšího uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Euro k dolaru dnes kolem 07:00 SELČ nepatrně oslabovalo a pohybovalo se na úrovni 1,3817 USD. Dolar k jenu mírně zpevňoval a pohyboval se zhruba na úrovni 101,91 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK