Studie: Do ČR letos přijede o 100.000 méně ruských turistů

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Do Česka letos přijede zhruba o 100.000 méně ruských turistů než loni, kdy jich přijelo do tuzemska tři čtvrtě milionu. Důvodem ztráty zájmu o ČR je hlavně propad kurzu rublu, uvádí studie poradenské společnosti Mag Consulting. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) přijede do ČR v dubnu a květnu o pětinu Rusů méně. Ruští turisté patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v ČR nejvíc utrácí.

"Došlo k více než 20procentnímu oslabení rublu k euru. To se výrazně promítlo do zájmu Rusů o ČR i o další země schengenského prostoru," řekl dnes ČTK analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Slabý rubl se tak již projevuje na rezervacích návštěvníků z východu. "Podle zpráv od ruských touroperátorů dojde v dubnu a květnu k poklesu prodejů zájezdů do ČR v řádu 20 procent meziročně," uvedl dnes na tiskové konferenci předseda ACK Viliam Sivek.

Asociace cestovních kanceláří rovněž varuje před možným zpřísněním vízové politiky vůči Rusku v rámci zvažovaných sankcí. Evropské země jsou odkázány na turismus z Ruska. Rusů loni vyjelo do Evropy 19 milionů. Například ve Španělsku tvoří 32 procent turistů, v Maďarsku jsou na druhém místě, v Rakousku na třetím.

Podle asociace má ČR nevstřícnou vízovou politiku v porovnání s jinými zeměmi. "Máme-li být konkurenceschopní oproti nabídce ostatních zemí EU, je třeba okamžitě zkrátit dobu vyřizování víz na našich ambasádách. V případě Španělska či Řecka je standardní doba vyřízení víz tři dny, u nás je to pouze za příplatek 35 eur," dodal Sivek. ČR podle něj také vydává nejmenší počet multivíz ze všech zemí schengenského prostoru.

Vážným problémem je podle Sivka varování, které vydalo ruské ministerstvo zahraničí 11. dubna. V něm resort varuje ruské občany v souvislosti se zavedením sankcí ze strany USA s tím, že hrozí zvýšení počtu zadržených ruských občanů v zahraničí.

"Za těchto okolností vřele doporučujeme, aby se občané Ruské federace vyhnuli cestám do zahraničí, zejména do zemí, které mají uzavřenou smlouvu s USA, pokud existuje alespoň minimální podezření, že americké justiční orgány mohou vznést obvinění," uvádí se v dokumentu.

Do Česka přijelo loni rekordních 7,3 milionu zahraničních turistů, z toho bylo 759.000 Rusů. Ti patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v ČR nejvíc utrácí. Turisté z Ruska stráví v ČR v průměru pět dní a jejich denní útrata dosahuje zhruba 4000 korun.

Hotely v Karlových Varech, kam míří značná část návštěvníků z Ruska, zatím razantní pokles zájmu nepocítily. Hoteliéři ale čekají, jestli se pokles zájmu neprojeví v dalších měsících a v létě. Podle Jitky Markusové z obchodního oddělení Grandhotelu Pupp je zatím úbytek hostů z Ruska jen malý. "Ti, co si objednali pobyty na březen, přijeli. Nemuseli tak platit storno poplatky. Uvidíme, co bude v dalších měsících. Ale ne všichni hosté jsou přímo z Ruska, jezdí sem i řada hostů z jiných rusky mluvících zemí," upozornila Markusová.

Mírný pokles zájmu ruských hostů sice zaznamenal i hotel Bristol, ale podle obchodního manažera Petra Polončaka vývoj vypadá spíše nadějně, řekl dnes ČTK. Rozhodující budou spíše letní měsíce, kdy by se pokles mohl projevit. I podle ředitelky hotelu Quisisana Palace Sylvy Broukové není zatím pokles razantní.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK