Nové smlouvy povinného ručení zdražily loni o sedm procent

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Nové smlouvy povinného ručení v roce 2013 zdražily o sedm procent a v letošním roce zatím o dalších šest procent. Průměrná částka pojistky byla loni 2695 Kč. Zdražení zaznamenali nejdříve rizikoví mladí motoristé z větších měst a ti, kteří bourali. Na tiskové konferenci to řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Přesto trh povinného ručení loni skončil v rekordní ztrátě pět procent.

Celkem pojišťovny loni vybraly na povinném ručení 19,4 miliardy Kč, což je meziroční pokles o jedno procento. K poklesu došlo i přesto, že v roce 2013 pojišťovny pojistily o 116.000 vozidel více než v předchozím roce. Důvodem je podle Síkory mimo jiné růst nákladů na škody. Tyto faktory dostaly trh v posledních třech letech pod hranici rentability, dodal.

Pojišťovny koncem minulého roku uvedly, že zdraží letos kvůli legislativním změnám povinné ručení v průměru o více než deset procent. Na cenu povinného ručení má podle nich vliv vedle paušální náhrady zásahu hasičů i nárůst náhrad za zdravotní škody a odvod do Fondu zábrany škod.

Právní změny platné od ledna 2014 zvýšily náklady pojišťoven v povinném ručení o zhruba tři miliardy Kč, tedy o pětinu. Nařízení vlády s účinností od září 2013 stanovilo pojišťovnám platit paušální náhradu 5600 Kč za každou hodinu zásahu hasičů. Vedle toho od ledna vznikla povinnost odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení do Fondu zábrany škod. Ceny pojistek výrazně ovlivnila i novela občanského zákoníku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK