Důvěra investorů v německou ekonomiku klesla, vliv měla Ukrajina

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. dubna (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc opět zhoršila. Její index, který sestavuje mannheimský institut ZEW, klesl na 43,2 bodu z březnových 46,6 bodu. Je to čtvrtý měsíční pokles za sebou. Za snížením stojí obavy, že krize na Ukrajině by mohla zasáhnout vyhlídky německé ekonomiky, která je největší v Evropě a na které závisí i mnoho českých firem.

Pokles je větší než odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ti počítali nejhůře s poklesem důvěry na rovných 45 bodů.

Dílčí ukazatel současných podmínek ale odhady analytiků překonal, když stoupl na 59,5 bodu z březnových 51,3 bodu a dostal se na nejvyšší úroveň za více než dva a půl roku.

"Toto velmi pozitivní hodnocení ekonomické situace může také do určité míry vysvětlovat, proč část oslovených expertů mírně zhoršila svá očekávání pro příštích šest měsíců," sdělil institut v prohlášení. "Německá ekonomika podle jejich názoru již nyní roste značným tempem," uvedl také.

Německá vláda v únoru zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky na letošní rok na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK