Německá vláda čeká letos růst HDP o 1,8 procenta

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. dubna (zpravodaj ČTK) - Výkon německého hospodářství by se měl letos zvýšit o 1,8 procenta. V příštím roce poroste německé hospodářství o dvě procenta, řekl dnes na tiskové konferenci ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Růst podle něj táhnou domácí spotřeba a investice.

"Před Německem jsou dva hospodářsky úspěšné roky," shrnul Gabriel vládní prognózu hospodářského vývoje země. Podotkl také, že se vládní odhad shoduje s odhady předních ekonomických institutů. Podle něj nejnovější hospodářský vývoj potvrzuje trend z počátku roku, který i díky mírné zimě naznačil výrazný hospodářský vzestup.

"Investiční aktivita roste. Podniky se dívají do budoucna s optimismem, jsou optimističtěji než v předchozích letech," řekl Gabriel. Podle něj porostou investice do vybavení v letošním roce o čtyři procenta, příští rok o šest procent. Stavební investice rostou letos o čtyři procenta, příští rok o 3,7 procenta. Gabriel ale podotkl, že v objemu veřejných investic zůstává Německo stále za průměrem OECD.

"Těší mě i vývoj soukromé spotřeby. Letos očekáváme růst o 1,5 procenta, v příštím roce o 1,7 procenta," řekl dále ministr. Ke zvýšení spotřeby podle něj přispívá zvyšování disponibilního příjmu domácností, který by měl letos reálně vzrůst o 2,8 procenta a v příštím roce o 3,3 procenta.

Gabriel připomněl, že k německému růstu přispívá i mezinárodní situace, zejména postupné odeznívání krize v eurozóně. To pomáhá růstu německých vývozů, které by se letos měly zvýšit o 4,1 procenta a příští rok o 4,6 procenta. "V tom už je zohledněno, že vývoj u našich obchodních partnerů ve východní Evropě a v Rusku bude utlumen kvůli konfliktu na Ukrajině," podotkl ministr. Celková bilance německého zahraničního obchodu se ale podle něj zlepšovat nebude, protože díky vyšší kupní síle obyvatelstva porostou importy rychleji než vývoz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK