Senát asi schválí novelu vyjasňující účtování poplatků za OZE

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Senát asi schválí beze změn novelu, která má vyjasnit účtování poplatků za obnovitelné zdroje energií. Doporučil mu to dnes jeho hospodářský výbor, byť někteří senátoři navíc zvažovali možnost ulevit zemědělským družstvům, která používají solární panely na střechám provozních budov k ohřevu vody pro svou potřebu.

Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc ale uvedl, že by to mohla vyřešit až chystaná obsáhlejší novela. Výbor proto aktuální změny v energetickém zákoně schválil jednomyslně.

Norma má napravit současný stav, kdy kvůli nejednoznačnému výkladu zákona neměli někteří obchodníci s energiemi jasno v tom, zda mají poplatky vybírat. Novela jim to proto ukládá. V opačném případě by totiž obchodníci s elektřinou, kteří by od svých zákazníků poplatky nevybírali, získali konkurenční výhodu snížením konečné ceny elektřiny.

Pokud by poplatky nebyly účtovány vůbec, mohlo by to podle ministerstva znamenat finanční deficit operátora trhu až 30 miliard korun. To by prý následně vedlo k jeho platební neschopnosti a pravděpodobnému zhroucení trhu s elektřinou a plynem v zemi.

Problém vznikl kvůli loňské novele zákona, která měla za cíl hlavně omezit podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Norma ale zároveň náklady na podporu obnovitelných zdrojů vyčlenila z ceny za přenos a distribuci do zvláštní kategorie, což podle některých obchodníků bylo možné chápat tak, že již tyto platby není nutné vybírat.

Novela rovněž umožní podnikům, jejichž hlavním předmětem je zemědělská výroba, aby nemusely zaknihovávat své akcie. Jde prý o víc než 700 akciových společností vzniklých z bývalých zemědělských družstev, které kvůli tomu mají mnoho akcionářů. Zaknihování akcií by prý každou firmu stálo půl milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK