STEM: Přibývá lidí, kteří hodnotí ekonomickou situaci pozitivně

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - V Česku se zvyšuje podíl lidí, kteří hodnotí ekonomickou situaci státu i své domácnosti optimisticky. Roste podíl těch, kteří vidí situaci pozitivně zpětně i ve výhledu do budoucna. Vyplývá to z březnového výzkumu agentury STEM, která názory občanů na ekonomické otázky monitoruje dlouhodobě.

"V loňském roce panovala mezi lidmi výrazná skepse jak při zpětném hodnocení, tak při výhledech do budoucna. Aktuální výzkum však již ukazuje změnu postojů, zvláště v hodnocení celkové ekonomické situace v ČR," uvedla agentura v dnešní tiskové zprávě o výsledcích průzkumu, kterou má ČTK k dispozici. Průzkum se uskutečnil od 11. do 20. března na souboru 1070 českých respondentů starších 18 let.

Při hodnocení ekonomického vývoje v Česku za posledních dvanáct měsíců si 46 procent dotázaných myslí, že situace zůstala stejná. To je o dvacet procentních bodů více než v rok starém průzkumu. Zhoršení sice stále pociťuje 42 procent respondentů, ale ve srovnání s rokem 2013 se velikost této skupiny zmenšila o 28 procentních bodů. Názor, že se ekonomická situace v Česku zlepšila, zastává dvanáct procent dotázaných, což je o osm procentních bodů více než loni.

Optimističtější jsou Češi i ve výhledu na následujících dvanáct měsíců. Přibližně třetina občanů sice očekává zhoršení situace, ale 45 procent věří, že zůstane v současném stavu, a necelá čtvrtina dokonce očekává zlepšení.

O finanční situaci vlastní domácnosti více než polovina Čechů, konkrétně 53 procent, uvedla, že za poslední rok zůstala stejná. Podle 36 procent se zhoršila a přibližně desetina vnímá zlepšení. "Zpětný pohled na finanční situaci respondentů rovněž ukazuje zlepšení situace, i když ne tak výrazné jako v hodnocení ekonomiky celkově," uvedl STEM. Skupina lidí, kteří hovoří o zhoršení, se zmenšila o 14 procentních bodů. Naopak je o 11 procentních bodů více těch, kteří ji považují za stejnou.

Ve vyhlídkách na další rok jsou jednotlivé skupiny podobně velké. O něco více než polovina dotázaných zastává názor, že se finanční situace rodiny nezmění. Pesimistická je třetina, optimistická přibližně desetina.

Větší optimismus ve všech otázkách panuje mezi lidmi s vyšším vzděláním a u materiálně lépe situovaných občanů, shrnul STEM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK