Zisk Coca-Coly v prvním čtvrtletí klesl o osm procent

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta (USA) 15. dubna (ČTK) - Největšímu světovému výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o osm procent na 1,62 miliardy USD (32,2 miliardy Kč). Propad způsobil slabší objem prodeje v Evropě a prodej stáčírny v Brazílii. Příjmy se sice rovněž snížily, avšak díky Číně překonaly očekávání, uvedla firma v dnešním prohlášení.

Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 44 centů a byl v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Příjmy se snížily o čtyři procenta na 10,58 miliardy USD. Analytici čekali v průměru jejich pokles až na 10,55 miliardy USD. Na příjmy měl negativní dopad také silný dolar, který snižuje příjmy firmy ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu.

Objem prodeje stoupl o dvě procenta. V Evropě se snížil o čtyři procenta, v Číně však vzrostl o 12 procent a v Indii a Rusku o šest procent. V Severní Americe, která je největším trhem firmy, prodej stagnoval. Firma kromě nápojů stejného jména vlastní také nápojové značky Sprite, Powerade či Dasani.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK