Kongresové centrum se zbavilo svého téměř dvoumiliardového dluhu

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Pražské Kongresové centrum (KCP) se zbavilo svého téměř dvoumiliardového dluhu. Peníze odeslalo ze svého účtu již v pondělí 14. dubna. Po jednání rady hlavního města to řekl náměstek primátora Václav Novotný.

Celkem 50 milionů euro mělo KCP splatit do středečních 10:00. "Raději jsme to, pro jistotu, zaplatili již včera," řekl Novotný. Částku mohlo KCP zaplatit díky vstupu státu do KCP prostřednictvím ministerstva financí na konci loňského roku a upsáním akcií ve výši dvou miliard. Základní jmění KCP by se tak mělo nyní snížit z 3,6 miliardy na 1,6 miliardy.

KCP se od roku 2000 dostalo do dluhu zhruba čtyři miliardy korun. Ručitelem byl stát, KCP si totiž půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Polovinu půjčky firma sama splatila. Dalších 1,85 miliardy korun v uplynulých týdnech zaplatil stát, když vstoupil do majetkové struktury KCP. Centrum ročně vykazuje zisk zhruba 60 milionů korun.

Praha a stát dnes zároveň rozhodli dodatkem k akcionářské smlouvě zrušit výbor pro audit, který KCP mělo. "Po splacení dluhu je zbytečný a stojí příliš peněz, tak ho zrušíme" řekl Novotný.

V průběhu dubna by pak měla začít rekonstrukce KCP i přilehlého hotelu a business centra. Vnitřní dluh KCP je skoro půl miliardy. Praha již kvůli tomu schválila upsání akcií v hodnotě 800 milionů korun, z kterých bude KCP rekonstrukce platit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK