Cena severomořské ropy kvůli vývoji na Ukrajině roste

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. dubna (ČTK) - Cena severomořské ropy dnes roste. Důvodem jsou zprávy o vojenských operacích na východě Ukrajiny. Americká ropa však mírně klesá kvůli očekávané zprávě o vývoji zásob v USA a výhledu oživení vývozu z Libye, který rovněž zpomalil růst londýnské ropy, uvedla agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:10 SELČ vzrostla o 17 centů na 109,24 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 31 centů na 103,74 dolaru za barel.

Ukrajinská armáda dnes na východě země zahájila protiteroristickou operaci, která má zastavit násilný postup separatistů. Rusko poté varovalo, že Ukrajina se dostala na pokraj občanské války.

V pondělí cena severomořské ropy stoupla nejvýše za šest týdnů. Reagovala tak na oznámení západních zemí, že se dohodly na rozšíření sankcí vůči Rusku kvůli Ukrajině.

Ceny ropy naopak tlačí dolů postupné otevírání několika ropných přístavů v Libyi. Přístavy od loňského července blokovaly skupiny rebelů. Nakládka prvního ropného tankeru určeného na vývoz začala dnes.

Americkou ropu rovněž ovlivňuje očekávání, že zásoby ropy v uplynulém týdnu zřejmě stouply o 1,8 milionu barelů. Americký ropný institut API zveřejní zprávu o zásobách dnes večer a vládní úřad pro energetické informace EIA ve středu odpoledne.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 109,24 109,07 New York - Nymex WTI květen 103,74 104,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK